Δελτίο τύπου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Καστοριάς 07/11/2015

Δελτίο τύπου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων

Ν. Καστοριάς

 

Το τριήμερο 4, 5 και 6 Νοεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκαν μία σειρά συναντήσεων, σε Αθήνα και Καστοριά, για την επίλυση προβλημάτων που απασχολούν τους Αστυνομικούς της Καστοριάς αλλά και όλης της Ελλάδας.

Την 4 Νοεμβρίου, με αφορμή το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.ΑΣ.Υ, μετέβη στην Αθήνα ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της ένωσης μας και συναντήθηκαν με τον Διευθυντή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Μαστρογιάννη Βασίλειο, παρουσία και της Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς Κας Τελιγιορίδου Ολυμπίας, η οποία είναι αρωγός στις προσπάθειές μας. Δόθηκε υπόμνημα στον κ. Μαστρογιάννη, με τα προβλήματα που ταλανίζουν τον Καστοριανό Αστυνομικό και αναπτύχθηκε αυτό του Αστυνομικού Μεγάρου. Ενημερώσαμε τον κ. Διευθυντή για το ιστορικό της ανέγερσης του Αστυνομικού Μεγάρου , και του δόθηκε σχετικός φάκελος με όλα τα έγγραφα και συμφωνήσαμε ότι πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί άμεση λύση για την ανέγερσή του. Μας υποσχέθηκε ότι θα κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν προκειμένου να αποκτήσει η Καστοριά το Αστυνομικό Μέγαρο που της αρμόζει.

Η Κα Βουλευτής και ο κ. Διευθυντής μας συνέστησαν να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ, με την οποία και θα συμμορφωθούμε πλήρως, και θα ενεργήσουμε ανάλογα.

 

Το απόγευμα της 4 και πρωινές ώρες της 5 Νοεμβρίου, παρευρεθήκαμε στο συνέδριο της Π.Ο.ΑΣ.Υ, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στην αίθουσα Παύλος Μπακογιάννης. Την πρώτη μέρα τοποθετήθηκαν όλες οι ένωσης και την επομένη ο Υπουργός προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκας και ανώτατοι αξιωματικοί, αρμόδιοι σε θέματα οικονομικών, υλικοτεχνικού εξοπλισμού και κώδικα μεταθέσεων. Εδώ σας παραθέτουμε την επίσημη ανακοίνωση της Π.Ο.ΑΣ.Υ:  (Μετά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων χθες και σήμερα (4 &5 Νοεμβρίου 2015) του Διοικητικού και του Γενικού Συμβουλίου, η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας, αφού έλαβε υπόψη της τις προτάσεις και τον προβληματισμό των εκπροσώπων των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων, αλλά και τις απαντήσεις που δόθηκαν εκ μέρους του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου ΤΟΣΚΑ, του εκπροσώπου του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ Αστυνομικού Διευθυντή κ. Κορμπάκη και των εκπροσώπων της Φυσικής Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει τα ακόλουθα:
Α. Το συνδικαλιστικό μας κίνημα με το σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης, από την πρώτη στιγμή, έσπευσε να αποτρέψει και το πέτυχε, τις αρνητικές επιπτώσεις του νέου Μνημονίου, όσον αφορά στο ασφαλιστικό, ενώ για τη διάσωση του ΤΕΑΠΑΣΑ συνεχίζει να δίνει σκληρή μάχη, αναμένοντας από τους αρμόδιους υπουργούς να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους
Β. Η Κυβέρνηση επωμίζεται το βάρος των επιλογών της λόγω των συνεχιζόμενων περικοπών του προϋπολογισμού των δαπανών της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχει ως αποτέλεσμα για άλλη μια φορά να μην επαρκούν τα κονδύλια για τα νυχτερινά και τα πενθήμερα. Η παραδοχή εκ μέρους του Αρχηγείου ότι θα καταβληθούν μόνο τα τρία από τα πέντε πενθήμερα, συνιστά πρόκληση για το σύνολο των συναδέλφων μας δεδομένου ότι γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Επί πιστώσει αστυνόμευση δεν είναι δυνατόν να υπάρξει, όπως δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται εκ μέρους της αστυνομικής διοίκησης η παθητικότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η καταβολή των δεδουλευμένων. Δεν αποτελεί δε δικαιολογία, ούτε μειώνει τις ευθύνες εκείνων που θα έπρεπε να έχουν εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κονδύλια, για να αποτραπεί η μείωση των απολαβών και άρα η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των συναδέλφων μας, το γεγονός ότι απλώς υποβάλλουν στο ΓΛΚ τα αιτήματα.
Γ. Η προωθούμενη αναδιοργάνωση, την οποία ο κ. Υπουργός υποβάθμισε σε «εκλογίκευση της δομής της αστυνομίας, όπου είναι δυνατόν», αποτελεί διαχρονικό μας αίτημα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει αμιγώς με οικονομικούς «μνημονιακούς» όρους, αλλά με βάση επιστημονικά κριτήρια για μια πραγματική αστυνόμευση που θα λαμβάνει υπόψη της κατ’ αρχήν τους όρους Υγιεινής και Ασφάλειας των αστυνομικών που θα κληθούν να την εφαρμόσουν. Επίσης, η επαναφορά των 6.700 οργανικών θέσεων που καταργήθηκαν αυθαίρετα, θα δώσει πνοή στις Διευθύνσεις Αστυνομίας, αλλά και στο αστυνομικό προσωπικό που θα μπορέσει να μετακινηθεί με μεγαλύτερη ευελιξία στον τόπο συμφερόντων του, ιδίως λόγω και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει κυριολεκτικά την αστυνομική οικογένεια.
Δ. Οι θεσμικές αλλαγές (Κώδικας Μεταθέσεων, Κρίσεις –Προαγωγές, μέτρα προστασίας αστυνομικών μαρτύρων ή μηνυθέντων κατ’ έγκληση κλπ) δεν καθυστερούν με δική μας ευθύνη, δεδομένου ότι έχουμε υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις. Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά, η δέσμευση της Ηγεσίας για την κατάρτιση του νέου αντικειμενικού Κώδικα Μεταθέσεων εντός δέκα ημερών από τη λειτουργία της Επιτροπής που ανέλαβε αυτό το έργο και στην οποία συμμετέχουμε, δεν θα εκφυλιστεί εκ νέου με την υιοθέτηση αποσπασματικών και μη ουσιαστικών ρυθμίσεων.
Ε. Η Ομοσπονδία μας ανέδειξε έγκαιρα το Μεταναστευτικό ως ευρωπαϊκό ζήτημα, συγκαλώντας ευρεία σύσκεψη στην Κω, με τη συμμετοχή της EuroCop, μια πρωτοβουλία που δυστυχώς δεν συνάντησε το αναμενόμενο ενδιαφέρον της Ηγεσίας. Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να προασπιζόμαστε τα συμφέροντα των αστυνομικών όλης της Χώρας, συμμετέχοντας από καλύτερες θέσεις και στα ευρωπαϊκά δρώμενα.
Κατόπιν τούτων δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι το συνδικαλιστικό μας κίνημα θα συνεχίσει να πορεύεται με υπευθυνότητα, καλώντας την Ηγεσία να το αντιμετωπίζει ως εκφραστή των συμφερόντων του Έλληνα Αστυνομικού και όχι ως «συντεχνία», πόσο μάλλον ως συνυπεύθυνο της κατάρρευσης των αστυνομικών δομών και άρα ως εν δυνάμει χορηγό για την κάλυψη της ανεπάρκειας της κεντρικής Κυβέρνησης και της αδυναμίας της να παρέχει την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή – εφόδια και εκπαίδευση για να είναι σε θέση ο Αστυνομικός να εκπληρώνει στο ακέραιο το καθήκον του. Αντί να ενεργοποιούν διώξεις ή να «παρακολουθούν» τη συνδικαλιστική μας δράση, καλό θα ήταν οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Η δε Κυβέρνηση δεν έχει να φοβάται το συνδικάτο των αστυνομικών, αλλά τα προβλήματα που παραμένουν χρόνια άλυτα, είτε αυτά που προκαλούνται επί των ημερών της λόγω της ακολουθητέας νέας και παλιάς μνημονικής πολιτικής.
Οι συνάδελφοί μας, που κάτω από τρομερά αντίξοες συνθήκες υπηρετούν αγόγγυστα τον πολίτη, οφείλουν τέλος να γνωρίζουν ότι η Ομοσπονδία μας όχι μόνο δεν έχει υποστείλει τη σημαία του Αγώνα, αλλά είναι διατεθειμένη, όπως άλλωστε εξουσιοδοτήθηκε και η Εκτελεστική Γραμματεία, να επιστρατεύσει όλες τις διαθέσιμες μορφές αγώνα, αψηφώντας φοβέρες και διώξεις με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση της τιμής και της υπόληψης του Έλληνα Αστυνομικού.
Τίποτε και κανείς πάνω από το αγαθό της ασφάλειας! Αστυνόμευση με ιδεοληψίες και αερολογίες δεν γίνεται. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται, πολύ σύντομα θα το διαπιστώσει…)

Το πρωί ο πρόεδρος μετέβη στο ΣΤΕ παρουσία και του νομικού συμβούλου της ΠΟΑΣΥ και παρέλαβε την απόφαση για το  Αστυνομικό  Μέγαρο που ναι μεν ακυρώνει την προηγούμενη υπουργική απόφαση λόγο μη πλήρους αιτιολογίας αλλά δεν χαρακτηρίζει επ΄ουδενί λόγο διατηρητέο το κτίριο του στρατοπέδου Μαθιουδάκη και το επιστρέφει στη διοίκηση για πιο  εμπεριστατωμένη αιτιολογία.  Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει απόφαση του Κ.Σ.Ν.Μ. με την οποία τα μέλη του με ψήφους 11 -1 έκριναν το κτίριο μη διατηρητέο.

Τέλος, την 6 Νοεμβρίου, η ένωσή μας συναντήθηκε με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Μεϊμαράκη Ευάγγελο, με αφορμή την επίσκεψή του στο νομό μας. Με σχετικό υπόμνημα του παραθέσαμε τα προβλήματά μας και του ευχηθήκαμε καλή επιτυχία στις επερχόμενες εκλογές της Νέας Δημοκρατίας. Ο ίδιος μας ευχαρίστησε και τάχθηκε δίπλα στα δίκαια αιτήματά μας.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Θωμάς Νάτσης
Ο Γενικός Γραμματέας Μηνάς Κωστίδης

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *