Δελτίο Τύπου Ε.Α.Υ. Καστοριάς 23/02/2016

Δελτίο Τύπου

Με το παρόν έγγραφο δελτίο τύπου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης εκθέτει δημοσίως τις θέσεις του αναφορικά με το σχέδιο ανέγερσης Αστυνομικού Μεγάρου στο χώρο του Στρατοπέδου Μαθιουδάκη, στον απόηχο της πρόσφατης απόφασης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων, δυνάμει της οποίας ο παλαιός στρατώνας χαρακτηρίζεται διατηρητέος, λόγω αρχιτεκτονικής κατασκευής.

Η εξέλιξη αυτή υψώνει ογκώδη εμπόδια  στην υλοποίηση του επί πάνω από μια δεκαετία ονείρου του Καστοριανού Αστυνομικού Προσωπικού, δηλαδή της μεταφοράς του χώρου εργασίας σε νέο Αστυνομικό Μέγαρο (όχι απαραίτητα στο στρατόπεδο Μαθιουδάκη), όνειρο το οποίο αποτελεί συνάμα και ανάγκη των πολιτών που εξυπηρετούνται καθημερινά υπό άθλιες και τριτοκοσμικές συνθήκες. Περιττό να υπενθυμίσουμε πως ο υπάρχων χώρος εργασίας μας και εξυπηρέτησης των πολιτών δεν πληροί τους στοιχειώδεις όρους υγιεινής και ασφάλειας και ούτε λόγος για την κάλυψη των αναγκών των ατόμων με αναπηρίες, άτομα για τα οποία η πρόσβαση είναι αδύνατη. Η συνέχιση της παραμονής της Αστυνομίας στον υφιστάμενο χώρο αποτελεί ντροπή για το Σώμα και για την τοπική κοινωνία.

Από την οικονομική σκοπιά, πρέπει να επισημάνουμε ένα ζήτημα που περνά συχνά απαρατήρητο, αλλά στην περίοδο της οικονομικής δυσπραγίας που διάγουμε, η σημασία του διογκώνεται: για το χρονικό διάστημα που καθυστέρησε και καθυστερεί η κατασκευή αστυνομικού μεγάρου, εξυπηρετούνται ταυτόχρονα τόσο το ήδη εκταμιευθέν δάνειο, όσο και το μίσθωμα του υπάρχοντος χώρου και το στοιχείο αυτό, αν μη τι άλλο, πρέπει να προκαλεί έντονο προβληματισμό στη συνείδηση όλων και όχι να αποτελεί μόνο επικοινωνιακό βέλος σε πολιτικές φαρέτρες. Επιπλέον, πρέπει να επισημανθούν και οι ευεργετικές συνέπειες της διενέργειας ενός μεγάλου έργου στην τοπική οικονομία.

Με λύπη και ανησυχία πληροφορηθήκαμε την έγγραφη παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, κ. Σωτηρίου Αδαμόπουλου, ενώπιον του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων, ήτοι μιας θεωρητικά ανεξάρτητης αρχής, προς το σκοπό της διατήρησης του στρατώνα, σκοπός που πραγματοποιήθηκε. Η λύπη μας δεν πηγάζει τόσο από το γεγονός της διατήρησης του στρατώνα (άλλωστε το προσωπικό δε θεωρεί την υπάρχουσα λύση μονόδρομο), όσο από τη στενάχωρη διαπίστωση πως, αν ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ενεργούσε με την ίδια ζέση προς το σκοπό της εξεύρεσης εναλλακτικής, το θέμα θα είχε ήδη ξεμπλοκάρει. Ευχόμαστε στην κοπή της πίτας μας του 2017, εκδήλωση στην οποία θα έχουμε τη χαρά να τον φιλοξενήσουμε και πάλι, να συζητούμε για ενέργειες που θα έχουν πραγματοποιηθεί και όχι για υποσχέσεις.

Ζητούμε ευθέως από την κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου την υλοποίηση των ρητών -προεκλογικών και μετεκλογικών- δεσμεύσεών της για έναρξη εργασιών ανέγερσης αστυνομικού μεγάρου εντός του έτους 2016.

Ζητούμε από το Δήμο Καστοριάς την άμεση κινητοποίηση με σκοπό την εξεύρεση εναλλακτικού, διαθέσιμου και κατάλληλου οικοπέδου, με στόχο την άμεση έναρξη εργασιών.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Καστοριάς και το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού του τόπου, ως άμεσα θιγόμενοι από την καθυστέρηση που παρατηρείται, ουδέποτε επιδίωξαν τη στείρα και εμμονική αντιπαράθεση, παρά μόνο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας για ένα θέμα που μας αφορά όλους.

Εξετάζουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε, σε όλο τους το εύρος, με πρώτο και προτιμώμενο την έναρξη επαφών και διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να λάβουμε ρητές, δεσμευτικές και χρονικά προσδιορισμένες προτάσεις.

Για το Δ.Σ.

 

Ο Πρόεδρος 

Θωμάς Νάτσης

Ο Αντιπρόεδρος 

Θεόδωρος Ρόμπος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *