Εργασίες Διοικητικού Συμβουλίου Π.Ο.ΑΣ.Υ. 31-01-2018

poasy4
Αθήνα, 01 Φεβρουαρίου 2018
Αρ. Πρωτ.: 200/2/151α

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Συνεδρίασε χθες, 31 Ιανουαρίου 2018, το πρώτο για το νέο έτος Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και αφού ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της Εκτελεστικής Γραμματείας κ. Γρηγόρη Γερακαράκο για τις ενέργειες και τις αποφάσεις της Εκτελεστικής Γραμματείας, αναπτύχθηκε γόνιμη συζήτηση για σειρά θεμάτων που τέθηκαν τόσο εισηγητικά όσο και εκ μέρους μελών της ΕΓ και του ΔΣ.

200-2-151a

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΕΓ κ. Γρηγόρης Γερακαράκος ενημέρωσε το ΔΣ για την απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας να προβεί στη διοργάνωση του 28ο τακτικού πανελλαδικού συνεδρίου στην Ερέτρια Ευβοίας από τις 7 έως και 8 Μαρτίου 2018, απόφαση που εγκρίθηκε ομόφωνα και για την υλοποίηση της οποίας έχει οριστεί σχετική τριμελής Επιτροπή.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις κοινές δράσεις των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας και ειδικότερα στη συνάντησή τους με την Υπουργό Εργασίας κα Έφη Αχτσιόγλου, όπου μετά από εποικοδομητική συνάντηση, συμφωνήθηκε να της υποβληθούν υπομνήματα από όλες τις Ομοσπονδίες έτσι ώστε στην επόμενη προγραμματισμένη συνάντησή τους (13/2/18) να είναι σε θέση να τους δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για όλα τα εκκρεμή ζητήματα (έκδοση των εγκυκλίων που αφορούν τη μάχιμη πενταετία, το άρθρο 12 του ν. 4387/16 για τις συντάξεις χηρείας, την υγιεινή και ασφάλεια κλπ).

Κυρίαρχο ζήτημα που μας απασχολεί, όπως τονίστηκε, είναι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του νέου ειδικού μισθολογίου όσο και του νέου ασφαλιστικού, που προκαλούν εύλογα ερωτήματα και απορίες στο σύνολο των συναδέλφων μας και για τα οποία η Ομοσπονδία από την πρώτη στιγμή αγωνίζεται για να τα αντιμετωπίσει. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος ενημέρωσε το ΔΣ για την επιστολή που εστάλη στην Ομοσπονδία από συναδέλφους –εκλεγμένους αντιπροσώπους, πρώην συνοριακούς φύλακες και ειδικούς φρουρούς που διαμαρτύρονται για την ένταξή τους στην Γ’ Κατηγορία θέτοντας ερωτήματα προς την Ομοσπονδία. Όπως τονίστηκε, η ΠΟΑΣΥ εξ αρχής κατήγγειλε το νέο μισθολόγιο ως απαράδεκτο λόγω των στρεβλώσεων και των αδικιών που προκαλεί γι’ αυτό και ζήτησε την απόσυρση και την έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση. Εξάλλου, είναι ξεκάθαρη η τακτική που έχουμε ακολουθήσει από τα πρώτα κιόλας μνημόνια για ένα δίκαιο μισθολόγιο για όλους, χωρίς περικοπές και αδικίες, και για το οποίο έχουμε δικαιωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις αλλεπάλληλες προσφυγές μας, αγωνιζόμενοι για όλους και χωρίς να παραβλέπουμε τις ιδιαιτερότητες και τις στρεβλώσεις που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων.

Ενημέρωση έγινε επίσης για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η εν κρυπτώ τροποποίηση του Κώδικα Μεταθέσεων (άρθρο 26 ΠΔ 6/18) που αναφέρει ότι «κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται μετάθεση Αστυνομικού Υποδιευθυντή, ο οποίος έχει συμπληρώσει τουλάχιστον δύο (2) έτη στον κατεχόμενο βαθμό, σε Υπηρεσία άλλης περιοχής μετάθεσης εντός της ιδίας Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης ή σε Υπηρεσία όμορης περιοχής μετάθεσης της ηπειρωτικής Ελλάδας». Από την πλευρά μας καταγγείλαμε την απαράδεκτη αυτή ενέργεια και λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι η ρύθμιση αυτή θα καταργηθεί με νέο Προεδρικό Διάταγμα στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και άλλα θέματα για τα οποία έχουμε υποβάλει προτάσεις.

200-2-151b

Για το θέμα του μισθολογίου τονίστηκε επίσης εκ μέρους του Αντιπροέδρου Οικονομικών κ. Βασίλη Πανταζή ότι δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι η Ομοσπονδία πρώτη είχε προσφύγει στο ΣτΕ ανατρέποντας δυσμενείς για τους ένστολους μνημονιακές διατάξεις και συνεχίζει να αγωνίζεται με όλα τα νομικά μέσα για την πλήρη συμμόρφωση της κυβέρνησης, η οποία αγνοώντας τις τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ θέσπισε μονομερώς και χωρίς διάλογο ένα ειδικό μισθολόγιο, πρακτικά ανεφάρμοστο που προκαλεί περισσότερα προβλήματα από όσα επιχειρεί να επιλύσει. Πάντως, γνώμονας της Ομοσπονδίας είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων όλων των συναδέλφων αδιακρίτως και οποιαδήποτε προσπάθεια σπίλωσης του αγώνα αυτού, γίνεται εκ του πονηρού. Ο ίδιος, αναφέρθηκε και στον αγώνα που κάνουμε για να τύχουν προστασίας και οι ασφαλισμένοι συνάδελφοι στο πρώην ΤΠΔΥ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το δίλημμα της αποχώρησης ή όχι από αυτό, τονίζοντας ότι η Ομοσπονδία επιζητεί ουσιαστική ενημέρωση για το συμφέρον τους από τη διοίκηση του Ταμείου όσο και από το υπουργείο Εργασίας. Μάλιστα, επισήμανε ότι με την αλλαγή καθεστώτος λειτουργίας του ΓΛΚ εν σχέσει με τον ΕΦΚΑ θα βγουν στο φως και οι αμαρτίες του παρελθόντος και θα φανεί ποιοι και τι υποστήριζαν.

Συμπληρώνοντας, ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας κ. Χάρης Μπουκουβάλας, τόνισε ότι όντως το νέο μισθολόγιο δημιουργεί δυσμενείς διακρίσεις τις οποίες καταγράφουμε και αντιπαλεύουμε. Η Ομοσπονδία προσέφευγε συλλήβδην κατά του προηγούμενου μισθολογίου με αίτηση ακύρωσης, για συγκεκριμένους λόγους, ενώ το ίδιο προτίθεται να κάνει εκ νέου ευθύς μόλις «οριστικοποιηθεί» η εκτέλεσή του.

Επίσης, ο ίδιος ενημέρωσε για την κατάληξη της νέας μας προσφυγής στην Τριμελή επιτροπή συμμόρφωσης του ΣτΕ, η οποία και πάλι αποδέχτηκε το σκεπτικό της προσφυγής μας και έδωσε στο υπουργείο Οικονομικών οκτάμηνη προθεσμία συμμόρφωσης όσον αφορά την καταβολή του υπολοίπου 50% της ήδη επιδικασθείσης μισθολογικής διαφοράς, δεδομένου ότι η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η μερική αποκατάσταση των μισθών και ότι αυτοί πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα του 2012.

Τέλος, το ΔΣ συζήτησε προτάσεις μελών του για την αναθεώρηση του συστήματος κρίσεων και προαγωγών, για την προαγωγή πτυχιούχων αστυνομικών, για την καθιέρωση ενός νέου βαθμολογίου, για την επαναπλαισίωση του επιδόματος παραμεθορίου, για το κοινωνικό μέρισμα που δεν χορηγήθηκε σε ορισμένους συναδέλφους (Δωδεκάνησα) κ.λπ.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την επισήμανση ότι όλα τα θέματα που τέθηκαν θα απασχολήσουν αναλυτικότερα και τις αρμόδιες Επιτροπές της Ομοσπονδίας έτσι ώστε να τύχουν επεξεργασίας και ανάλογα να απορριφθούν ή να ενταχθούν στο διεκδικητικό μας πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές της Ομοσπονδίας και τις διαχρονικές της προτάσεις για ένα συνδικαλιστικό κίνημα τολμηρό στις προτάσεις του και όχι συντεχνιακό. Για να διατηρήσουμε τη φλόγα αναμμένη, επιβάλλεται η προσεκτική υποβολή προτάσεων, η αποφυγή διακίνησης ιδεών και θέσεων χάριν εντυπωσιασμού και παραταξιακών σκοπιμοτήτων και κυρίως η διατύπωση συνδικαλιστικού λόγου με συναδελφική αλληλεγγύη και ειλικρίνεια, μακριά από προσβλητικές ή και συκοφαντικές δηλώσεις και σχολιασμούς.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

O Πρόεδρος                              Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *