Συνάντηση με τον Υφυπουργό Αθλητισμού

poasy4
Αθήνα, 22 Μαρτίου 2018
Αρ. Πρωτ.: 200/4/266

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018, συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπείας του Προεδρείου της Ομοσπονδίας μας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο αυτής, κ. Γρηγόρη ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ και του Υφυπουργού Αθλητισμού, κ. Γεωργίου ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ, μετά από πρόσκληση του τελευταίου, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει για την απομείωση – εξάλειψη των φαινομένων βίας στους αθλητικούς χώρους και την ανάταξη του Ελληνικού ποδοσφαίρου, τόσο σε Εθνικό, όσο και σε Διεθνές επίπεδο.

IMG-e8b1503c9c1fd7de0bdb7616039ace3d-V

 

Από την πλευρά μας, αφού ευχαριστήσαμε τον κ. Υπουργό για την πρόθεσή του να προσκαλέσει και να αφουγκραστεί τις θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, αναπτύξαμε τις απόψεις μας για την ενίσχυση των Υπηρεσιών αντιμετώπισης της αθλητικής βίας, την απεμπλοκή των αστυνομικών από τους αγωνιστικούς χώρους και την επαναπλαισίωση της ανταποδοτικότητας των οικονομικών προσόδων από το αντίτιμο εισιτηρίου των αθλητικών αγώνων.

Ειδικότερα, ζητήθηκε η ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό, μέσα, εξοπλισμό και εκπαίδευση των στελεχών των υφιστάμενων Υπηρεσιών Αθλητικής Βίας, καθώς και η οργανωτική διάρθρωση αυτών σε πανελλαδικό επίπεδο, προκειμένου να επιτευχθεί το εγχείρημα εξυγίανσης του ποδοσφαίρου και πάταξης γενικότερα του φαινομένου της βίας. Επίσης, αξιώσαμε ένα πάγιο και διαρκές αίτημά μας, αυτό της απεμπλοκής των αστυνομικών από τους αγωνιστικούς χώρους, χωρίς αλχημείες και τεχνικές παραμέτρους, προκειμένου να αποφευχθεί η σύγχυση και η σύγκρουση αρμοδιοτήτων. Παράλληλα, θέσαμε την επαναφορά της καταργηθείσας διάταξης για τα έσοδα των εισιτηρίων από τους αγωνιστικούς χώρους, λόγω της δέσμευσης και εμπλοκής αστυνομικών δυνάμεων εκτός αγωνιστικών χώρων, αναμορφώνοντας αυτήν, έτσι ώστε τα σχετικά έσοδα να αποδίδονται σε ειδικό λογαριασμό του Υπουργείου μας, εκτός προϋπολογισμού, προς ενίσχυση των αστυνομικών με μέσα – εξοπλισμό και κατ’ επέκταση για την καλυτέρευση της αστυνόμευσης και την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στον πολίτη. Τέλος, για τον προαναφερόμενο σκοπό, αιτηθήκαμε τον ενεργό και συμμετοχικό ρόλο της Π.Ο.ΑΣ.Υ. στη διαμόρφωση του σχετικού νομοσχέδιου, αρχικώς δια ζώσης, συμμετέχοντας στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και ακολούθως στη δημόσια διαβούλευση.

Ο κ. Υπουργός από πλευράς του, αφού μας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εποικοδομητική συνάντηση, μας ενημέρωσε ότι απαράβατος και κατηγορηματικός όρος για την επανέναρξη του πρωταθλήματος είναι η οριστική απεμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας από τους αγωνιστικούς χώρους και τις αθλητικές εγκαταστάσεις, με παράλληλη ανάθεση της διασφάλισης της τάξης εντός αυτών, στις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες, μέσω ιδιωτικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, όπου θα διαθέτουν επαυξημένο ρόλο, έστω και σταδιακά.

Επίσης, μάς γνώρισε ότι η βούληση του κ. Πρωθυπουργού είναι να ενισχυθεί ο ρόλος των Υπηρεσιών που ασχολούνται με την αθλητική βία και των σχετικών εγκλημάτων, επεκτείνοντας τις αρμοδιότητές τους και θωρακίζοντας το ρόλο τους μέσω της εποπτείας τους από αθλητικό εισαγγελέα. Εισέπραξε, δε, θετικά, το αίτημά μας για την επαναφορά της καταργηθείσας διάταξης του άρθρου 41 του ν.2725/1999 (αντίτιμο εισιτηρίων), μέσω του νέου πλαισίου που προτάθηκε από εμάς, ως αντιστάθμισμα των υπηρεσιών που θα προσφέρει η Ελληνική Αστυνομία για την πρόληψη και πάταξη του φαινομένου της βίας, με τις δυνάμεις που θα διαθέτει πέριξ των αθλητικών εγκαταστάσεων σε περίπτωση συνδρομής για αποκατάσταση της τάξης, επιφυλασσόμενος ότι μπορεί να υπάρξει διαφοροποίηση από τους θεσμούς.

Τέλος, αναφορά έγινε από τον ίδιο, στην εξαιρετική εκπροσώπηση της Ομοσπονδίας μας στη Διαρκή Επιτροπή Αντιμετώπισης Βίας από τον Ειδικό Συνεργάτη της ΠΟΑΣΥ κ. Αθανάσιο ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟ, συνεισφέροντας σημαντικά στο δύσκολο έργο της, ενώ προσέγγισε επίσης θετικά και τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, με ποικίλους τρόπους.

Η Ομοσπονδία μας, με το θεσμικό της ρόλο, συνεχίζει να αναδεικνύει τα προβλήματα του αστυνομικού προσωπικού και την αξιοποίηση αυτού από την ελληνική πολιτεία, καθώς και να διεκδικεί τα δικαιώματα των συναδέλφων, είτε αυτά αφορούν θεσμικά είτε οικονομικά ζητήματα, με απώτερο σκοπό την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας, επ’ ωφελεία των πολιτών.

Αναμένουμε, τέλος, από τον κ. Υπουργό να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του, αναδεικνύοντας στο μέγιστο βαθμό τα ιδανικά που πρεσβεύει ο ελληνικός αθλητισμός, σε μια χώρα που γέννησε το αθλητικό ιδεώδες και το ολυμπιακό αθλητικό κίνημα, διεθνώς.

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

O Πρόεδρος                              Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *