Εργασίες Διοικητικού Συμβουλίου Π.Ο.ΑΣ.Υ. 28/06/2018

Aθήνα, 29 Ιουνίου 2018
Αρ. Πρωτ.: 200/2/157α

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνεδρίασε την Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη του για τις ενέργειες της Εκτελεστικής Γραμματείας σχετικά με τα αιτήματα και τα τρέχοντα θέματα που μας απασχολούν αυτό το διάστημα.

Ο Γραμματέας της Εκτελεστικής Γραμματείας Γιώργος ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ομοσπονδίας με αφορμή τις επιθέσεις με βόμβες μολότοφ κατά των διμοιριών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα στις ανακοινώσεις που εκδώσαμε γι’ αυτές καθώς και στη σύγκληση της κοινής σύσκεψης στα γραφεία μας όπου προσήλθαν εκπρόσωποι της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας καθώς και εκπρόσωποι των Πολιτικών Κομμάτων. Η σύσκεψη κρίνεται θετική και η Ομοσπονδία δεσμεύεται ότι θα διοργανώσει νέα συνάντηση με συγκεκριμένο αντικείμενο – προτάσεις, λαμβάνοντας υπόψη της το γεγονός ότι αποτελεί καθολική απαίτηση και των αστυνομικών και των πολιτών να υπάρξει απάντηση στις απαράδεκτες αυτές επιθέσεις. Από την πλευρά μας επισημαίνουμε ότι η πολιτεία ορισμένες φορές αντιμετωπίζει με απάθεια είτε επιδεικνύει ανοχή σε αυτό το συνεχιζόμενο φαινόμενο.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα τρισάγια που κάναμε για να τιμήσουμε τους δυο Πεσόντες στο καθήκον συναδέλφους μας, Νεκτάριο ΣΑΒΒΑ και Γεώργιο ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟ, τόσο στην Αθήνα όσο και στο Δίστομο Βοιωτίας, συνδυάζοντάς τα με το οφειλόμενο χρέος της πολιτείας να προβεί στην αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας μας.

Επιγραμματικά, αναφέρθηκε επίσης στην θετική έκβαση του αγώνα που δώσαμε για την έκδοση της εγκυκλίου για τη μάχιμη πενταετία, αλλά και στην αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετωπίσαμε τις προκλήσεις και τα επεισόδια που λάμβαναν χώρα από ομάδες διαμαρτυρομένων για τους πλειστηριασμούς.

Μετά και από τις νέες απαράδεκτες επιθέσεις, προπηλακισμούς και λοιδορίες των συναδέλφων μας, επισημάναμε ότι ο εργαζόμενος δεν «χτυπά» τον εργαζόμενο και καταγγείλαμε ότι ένα κοινωνικό θέμα δεν θα ανεχθούμε να μετατραπεί σε αστυνομικό. Ανακοινώσαμε ότι εφόσον επαναληφθεί το ίδιο φαινόμενο, η Ομοσπονδία μας θα δηλώσει παρούσα, δίπλα στους αστυνομικούς που καλούνται να επιτελέσουν το καθήκον τους, τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι τα κοινωνικά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται δια της αστυνομίας.

Η παρέμβαση της Ομοσπονδίας, και η επισήμανσή μας ότι οι συνάδελφοί μας δεν φταίνε σε τίποτε για να εισπράττουν την οργή και τη βία των όποιων διαδηλωτών, λειτούργησε καταλυτικά με αποτέλεσμα το ζήτημα αυτό να έχει εκτονωθεί.

Ένα άλλο θέμα που αφορούσε άμεσα συναδέλφους μας ήταν αυτό που ανέκυψε από τις αλαζονικές και αντιδεοντολογικές δηλώσεις του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, ο οποίος είχε ζητήσει τη δίωξη συναδέλφων μας και του Διευθυντή Αστυνομίας ως δήθεν υπαίτιους των φθορών που είχαν προκαλέσει άγνωστοι σε εγκαταστάσεις ΧΥΤΑ. Η Ομοσπονδία καυτηρίασε τη συμπεριφορά του και ζήτησε το σεβασμό και τη στήριξή του στο έργο της αστυνομίας.

Τέλος, ενημέρωσε το ΔΣ για τη σημαντική πρωτοβουλία των Ενώσεων της Αττικής να διοργανώσουν ειδική ημερίδα υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας για τη βία στα γήπεδα, με κυρίαρχο αίτημα την απεμπλοκή μας από αυτά, όπου οι αρμόδιοι υπουργοί, όπως έχουμε ήδη αναφέρει και στη σχετική ανακοίνωσή μας, δεσμεύτηκαν γι’ αυτό.

Για την εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας με αντικείμενο τη μάχιμη πενταετία, μίλησε αναλυτικότερα ο Αντιπρόεδρος Οικονομικών κ. Βασίλειος ΠΑΝΤΑΖΗΣ, παραπέμποντας και στη σχετική κοινή ανακοίνωση των Ομοσπονδιών (από 11 Ιουνίου 2018, Αρ. Πρωτ.: 504/2/34). Τόνισε δε ότι αναμέναμε δυο ολόκληρα χρόνια την έκδοσή της έχοντας ξεκινήσει έναν κοινό αγώνα με τις άλλες Ομοσπονδίες, με παρεμβάσεις και συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς και ιδίως με τον τότε υπουργό κ. Γιώργο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ στον οποίο είχαμε επιδώσει και σχετικό Υπόμνημα με τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις μας. Το συμπέρασμα είναι ότι όταν το κίνημα των ενστόλων είναι ενωμένο, καταγράφει θετικά αποτελέσματα. Σχετική εγκύκλιος εκδόθηκε στη συνέχεια και από το Α.Ε.Α. Δίνοντας σχετικές διευκρινίσεις αναφορικά με το ερώτημα αν επιστρέφονται καταβληθέντα ποσά, τόνισε επίσης ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα καθόσον η αναγνώριση της πενταετίας προσμετράται ως χρόνος συντάξιμος.

Ο Αντιπρόεδρος Οικονομικών ενημέρωσε επίσης για τις εξελίξεις αναφορικά με τον Κλάδο Υγείας του ΤΕΑΠΑΣΑ και ειδικότερα για τη διεύρυνση αυτού με τους συναδέλφους που είναι ασφαλισμένοι στα Ταμεία της τέως Ε.Χ., θέμα για το οποίο υπάρχει σχετική πρόβλεψη από το 2015. Μετά από τον επίμονο αγώνα μας αυτήν την περίοδο εξετάζονται έξι (6) διαφορετικά σενάρια, π.χ. αν θα αυξηθούν παροχές και θα προστεθούν επιδόματα αλληλεγγύης, ενίσχυσης και κοινωνικής ένταξης, αν θα υπάρξει ένταξη του συνόλου των ενστόλων ή όσων έχουν 10ετή υπηρεσία κλπ. Θα είμαστε δε σε θέση να ανακοινώσουμε περισσότερα όταν θα έχει ωριμάσει το θέμα.

Τέλος, ενημέρωσε για το νέο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη μείωση των μερισμάτων που χορηγεί το ΜΤΣ, τονίζοντας ότι παρά τις επισημάνσεις μας με στόχο την αποτροπή ενός ακόμα απαράδεκτου μέτρου εις βάρος των μερισματούχων του Ταμείου, οι αρμόδιοι, για να δικαιολογήσουν τις απαράδεκτες αποφάσεις τους, επικαλούνται «τη χρηστή διοίκηση του Ταμείου» και ότι πρόκειται για μεταρρύθμιση, αν και αρχικά είχαν αποσύρει την τροπολογία που είχαν καταθέσει σε σχέδιο νόμου τον Απρίλιο του 2018. Η αρνητική αυτή εξέλιξη αναγκάζει την Ομοσπονδία μας να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη όλων των Ομοσπονδιών των εν ενεργεία και εν αποστρατεία συναδέλφων στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις ώστε να λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις.

Για το θέμα της αναβάθμισης της εκπαίδευσης, ο Γραμματέας του ΔΣ κ. Χρήστος Συνδρεβέλης, ενημέρωσε το ΔΣ ότι η Ομοσπονδία παρακολουθεί τις εξελίξεις και είναι σε θέση να γνωρίζει ότι στο υπουργείο Παιδείας έγινε και δεύτερη άτυπη σύσκεψη με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας ώστε από την ακαδημαϊκή χρονιά 2019 να τεθούν σε εφαρμογή οι προωθούμενες αλλαγές, όπως έχουν δεσμευτεί για τη Σχολή Αστυφυλάκων.

Συνεχίζουμε αταλάντευτα τον αγώνα μας με βάση το ψήφισμα και τις αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου μας που αποτελούν και το σταθερό γνώμονα των καθημερινών μας ενεργειών και πρωτοβουλιών.

Για τις αποφάσεις των Ομοσπονδιών, αναφορικά με τις περικοπές των μερισμάτων του ΜΤΣ, θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

O Πρόεδρος                              Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *