Συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου την 31 Ιουλίου 2018

Αθήνα, 01 Αυγούστου 2018
Αρ. Πρωτ.: 200/2/158-α

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συνεδρίασε χθες, 31-07-18, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας με αντικείμενο τις δραστηριότητες της Εκτελεστικής Γραμματείας και τα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση από πλευράς ορισμένων μελών του.

Πριν αρχίσει η συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ ζήτησε και τηρήθηκε από όλους ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των δεκάδων θυμάτων της πύρινης λαίλαπας που έπληξε την Αττική την περασμένη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018. Στη συνέχεια επισήμανε τη σημασία της πρωτοβουλίας μας για την έμπρακτη παροχή βοήθειας και αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους, όπως αυτή εξελίχθηκε με τη συγκινητική προσφορά, εκ μέρους των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων, μεγάλων ποσοτήτων ειδών πρώτης ανάγκης, φαρμακευτικού υλικού και τροφίμων που ως γνωστόν, παραδόθηκαν στο Δήμο Μεγαρέων την περασμένη Παρασκευή.

Αφού ευχαρίστησε τις Ενώσεις για τη μαζική τους ανταπόκριση στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας, τις προέτρεψε να μεταφέρουν με τη σειρά τους σε όλα τους τα μέλη ένα μεγάλο ευχαριστώ. Πρότεινε δε, να συνεχιστεί αυτή η έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης και με άλλες δράσεις το αμέσως προσεχές διάστημα. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των καταστατικών διατάξεων της Ομοσπονδίας, πρότεινε και εγκρίθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο, μετά από ανταλλαγή και άλλων ιδεών και προτάσεων, να προταθεί στις Ενώσεις να αποφασίσουν την κράτηση του ποσού των 5 ευρώ από τα μέλη τους, ως έκτακτη εισφορά για την αποκατάσταση της λειτουργίας του ορφανοτροφείου «Λύρειο Ίδρυμα», που φιλοξενούσε 45 ορφανά παιδιά στο Μάτι Αττικής και το οποίο έγινε στάχτη. Με την πρότασή μας αυτή, δεν εκπέμπουμε μόνο μηνύματα αγάπης, επιβεβαιώνοντας το ανθρώπινο πρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά ως συνδικάτο αστυνομικών, στεκόμαστε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι θέλουμε να ενισχύσουμε ένα ίδρυμα που στηρίζει τη νέα ζωή και τα παιδιά που την εκπροσωπούν, σηματοδοτώντας την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Η Ομοσπονδία, δεν μένει στα λόγια και κάνει πράξη τους καταστατικούς της στόχους και γι’ αυτό αναθέτει τη διαχείριση της νέας φιλανθρωπικής της πρωτοβουλίας σε διαπαραταξιακή επιτροπή, έτσι ώστε με βάση και το ποσό που θα συγκεντρωθεί από τη συμμετοχή των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων, να αποφασιστεί και η δική της συνδρομή. Επιπλέον, θα εξεταστούν τυχόν άλλες προτάσεις, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ανάγκες των θυμάτων αυτής της συμφοράς ποικίλλουν και μεταβάλλονται συνεχώς.

Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ήταν το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ίδρυση «Δικαστικής Αστυνομίας», το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση με ημερομηνία λήξης την 17 Αυγούστου 2018 και στην οποία θα συμμετάσχουμε κατόπιν επεξεργασίας και των προτάσεων που καλούνται να υποβάλλουν τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας μας έως και την 12η Αυγούστου 2018, στη Γραμματεία της ΠΟΑΣΥ.

Για τις επιμέρους διατάξεις του σ.ν., το Σώμα ενημερώθηκε από το Νομικό Σύμβουλο της Ομοσπονδίας κ. Χάρη ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ, ο οποίος επισήμανε τους κινδύνους που περικλείουν αυτές σε ό,τι αφορά ειδικότερα την υπονόμευση της λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας καίτοι εμφανίζονται να κινούνται προς την κατεύθυνση της αποδέσμευσής της από διάφορα πάρεργα, που ήταν και εξακολουθεί να είναι βέβαια ένα πάγιο αίτημά μας. Άλλο όμως αυτό και άλλο η ίδρυση μιας άλλης «αστυνομίας» που μόνο σύγχυση και επικάλυψη αρμοδιοτήτων θα επιφέρει, πέραν των ζητημάτων που τίθενται με τις αποσπάσεις αστυνομικών (έως και έξι έτη), με την ελλιπέστατη εκπαίδευση των νεοπροσληφθέντων (μόλις δύο μήνες!), με τη δημιουργία νέας κατηγορίας βαθμοφόρων και παράλληλης ιεραρχίας. Επίσης, η ασάφεια σε πολλά σημεία σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η εφαρμογή, του κατά τα άλλα εμπροσθοβαρούς νομοσχεδίου, εφόσον ψηφιστεί ως έχει, θα απαιτεί την έκδοση πολλών προεδρικών διαταγμάτων, κοινών υπουργικών αποφάσεων (ΚΥΑ) και αποφάσεων (ΥΑ), εγείρουν μείζονα ζητήματα καλής νομοθέτησης, αλλά και εύλογα ερωτηματικά για τις θέσεις και τη στάση της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας επί αυτού.

Για την πληρέστερη ενημέρωσή μας, αποφασίστηκε να ζητηθεί άμεση συνάντηση και ενημέρωση επί του εν λόγω νομοσχεδίου από την ίδια την Ηγεσία, επισημαίνοντας ότι πολλές φορές στο παρελθόν είχε επιχειρηθεί η λειτουργία παρόμοιου φορέα, προκαλώντας αντιφατικές προσεγγίσεις εκ μέρους των τότε Ηγεσιών της Αστυνομίας και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Ως Ομοσπονδία, καίτοι συνεχίζουμε να διεκδικούμε την αποδέσμευση της αστυνομίας από τα πάρεργα (επιδόσεις δικογράφων, φύλαξη δικαστηρίων, εξωτερική φύλαξη φυλακών κλπ), εκφράζουμε τις έντονες επιφυλάξεις μας για τις πραγματικές επιδιώξεις του συγκεκριμένου νομοθετήματος που αποπνέει, όπως τονίστηκε, κυρίως άρωμα προεκλογικών προσλήψεων παρά προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων. Όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για την ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών και απονομής δικαιοσύνης δεν έχει παρά να ενισχύσει τις υπάρχουσες δομές της Ελληνικής Αστυνομίας με τη διάθεση των αναγκαίων κονδυλίων, την επαναφορά των 6.700 κενών οργανικών θέσεων και την υιοθέτηση θεσμικών αλλαγών, που έχουμε προ πολλού προτείνει.

Για τα οικονομικού περιεχομένου αιτήματα ενημέρωσε ο Αντιπρόεδρος Οικονομικών κ. Βασίλης ΠΑΝΤΑΖΗΣ, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στις σκανδαλώδεις τροπολογίες για το Μετοχικό Ταμείο Στρατού που προωθήθηκαν προς ψήφιση στη Βουλή από την Κυβέρνηση πρόσφατα και «πάγωσαν» μετά από τη σφοδρή μας αντίδραση, σε συνεργασία με τις άλλες Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, όπως καταγράφηκε αυτή και στις σχετικές μας ανακοινώσεις μετά από κάθε συγκεκριμένη μας ενέργεια και πρωτοβουλία. Το «Η ισχύς εν τη ενώσει» παράγει θετικά αποτελέσματα, αποτρέποντας τις δυσμενείς επιπτώσεις που προορίζονταν για τους μερισματούχους του ΜΤΣ, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον, σε αντίθεση με τα Μετοχικά Ταμεία Ναυτικού και Αεροπορίας, όπου τελικά η Κυβέρνηση, πέτυχε το στόχο της.

Αναλυτικά ενημερώθηκε το ΔΣ, επίσης, από τον Αντιπρόεδρο Οικονομικών α) για τα καταγγελλόμενα, τόσο της Ομοσπονδίας μας, όσο και των Ομοσπονδιών Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων, σχετικά με τη ψηφισθείσα τροπολογία επέκτασης του επιδόματος παραμεθορίου στα στελέχη του ΥΠΕΘΑ και την ολιγωρία των Ηγεσιών των Σωμάτων Ασφαλείας, εξαιρώντας με τη στάση τους αυτή, αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς από μια όμοια επέκταση και για αυτούς, του προαναφερόμενου επιδόματος, β) για τη νομοθετική ρύθμιση που παρέχει σκανδαλωδώς νέα παράταση στο Υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά την έκδοση του αναγκαίου π.δ. για τον καθορισμό της διαδικασίας υπολογισμού των δαπανών μετακίνησης και της αποζημίωσης εκπαίδευσης των στελεχών των Σ.Α. & Ε.Δ. και γ) για τη ρύθμιση που αφορά την αύξηση του ορίου μετακίνησης των δοκίμων από 10 σε 20 ημέρες, σύμφωνα με την πρόταση της Ομοσπονδίας μας, διατηρώντας παράλληλα το εκπαιδευτικό στοιχείο της πρακτικής εκπαίδευσης και όχι αυτό της «υπηρεσιακής εκμετάλλευσης» της εργασίας των παιδιών μας.

Εξαντλητική συζήτηση έγινε στη συνέχεια μετά από αίτημα του προέδρου της Εκτελεστικής Γραμματείας κ. Γρηγόρη ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΥ για το περιεχόμενο ανακοίνωσης συγκεκριμένης συνδικαλιστικής παράταξης, η οποία μιλούσε για «κρυφή ατζέντα» του προέδρου της Ομοσπονδίας, όσον αφορά την πρότασή μας για την εξέλιξη του βαθμού του ανθυπαστυνόμου. Ο ίδιος κάλεσε τα μέλη του ΔΣ που είναι και ιδρυτικά μέλη της παράταξης αυτής, να ανακαλέσουν την ανακοίνωση διότι είναι συκοφαντική, δεδομένου ότι οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες, έχουν δημοσιοποιηθεί – κοινοποιηθεί στα μέλη μας και ως ενεργοί συνδικαλιστές, όφειλαν να τις γνωρίζουν.

Το δεύτερο θέμα που τέθηκε και συζητήθηκε εκτενώς, ήταν οι μεταθέσεις αιρετών αντιπροσώπων και μελών Διοικητικών Συμβουλίων Πρωτοβάθμιων Ενώσεων, με την επισήμανση ότι πρόκειται καθαρά για διώξεις συνδικαλιστών, τις οποίες οφείλουμε όλοι να καταδικάσουμε απερίφραστα ως τέτοιες, μη επιτρέποντας στη διοίκηση να παίζει «παιγνίδια» εις βάρος της λειτουργίας του συνδικαλιστικού μας κινήματος χάριν σκοπιμοτήτων κλπ. Τονίζοντας ότι, προς την κατεύθυνση αυτή, η Ομοσπονδία μας εξέδωσε άμεσα την υπ’ αριθ. 301/5/91 από 27-07-2018 ανακοίνωσή της και κατήγγειλε τα παράκεντρα της εξουσίας, τα οποία δυστυχώς λειτουργούν εις βάρος της λειτουργίας του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και της ασφάλειας των πολιτών.

Τέλος, παρά τη θερινή περίοδο, προς τα τέλη Αυγούστου και πριν από την πανελλαδική ένστολη συγκέντρωση όλων των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας στη Θεσσαλονίκη (07-09-18), θα συνεδριάσουν τόσο το Διοικητικό όσο και το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, σε χώρο και χρόνο που θα ανακοινωθούν εγκαίρως.

Η Ομοσπονδία, τη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύει η χώρα, οφείλει να σταθεί και στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, μακριά από μικροπολιτικές τακτικές, με μοναδικό γνώμονα την υπηρέτηση των συμφερόντων των μελών της και την απαίτηση από την Κυβέρνηση να σκύψει πραγματικά στα υπαρκτά μας προβλήματα, βάζοντας επιτέλους ψηλά στην ατζέντα της, με αφορμή και τις φονικές πυρκαγιές, την πολύπλευρη ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η κλεψύδρα της υπομονής άδειασε, ο λόγος και πάλι στο συνδικάτο!

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

O Πρόεδρος                              Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *